Raskrižje u Donjoj Blatnici bit će sigurnije za sve sudionike u prometu

Prometnica koja prolazi sjevernom stranom Čitlučkog polja kroz naselja: Garišta, G. Blatnica, D. Blatnica, G.V. Ograđenik, G.M. Ograđenik, Čalići-Čerin i D. Hamzići vrlo je važna za općinu Čitluk.

Radi se o iznimno značajnoj cesti koja je spoj nove magistralne ceste M17.4, dionice Mostar-Čitluk, i regionalne ceste R425, dionice Tromeđa-Široki Brijeg.

Do sada je u okviru prve faze proširen i saniran dio kolnika ceste. Također, izgrađena su dva nova križanja kojima se ova cesta priključuje na ceste novog ranga (Garišta-M17.4 i D. Hamzići-R425).

Da bi se krenulo u drugu fazu sanacije ove ceste planirana je izrada projektne dokumentacije za dva preostala važna križanja na lokalnoj cesti: križanje u D. Blatnici i križanje odvojka za Čerin.

U vezi s tim i roditelji djece koja pohađaju područnu osnovnu školu u D. Blatnici obratili su se Općini Čitluk kako bi ukazali na učestalo ugrožavanje sigurnosti svih sudionika u prometu zbog nepropisne vožnje na širem području oko škole. Na poseban način ugrožene skupine su pješaci i djeca koja pohađaju osnovnu školu koja se nalazi neposredno uz raskrižje.

Temeljem ovog poziva Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Stjepan Krasić, ministar prometa i veza HNŽ i Ante Ćorić, direktor JP Broting, u pratnji Josipa Grbavca i Ike Bevande, održali su jučer u D. Blatnici radni sastanak na kojemu je razgovarano o izradi idejnog rješenja kojim bi se privremeno prometno uređeno raskrižje učinilo sigurnijim za pješake, ali i sve ostale sudionike u prometu.

Budući da su roditelji u svom zahtjevu upućenom Općini Čitluk ukazali na više primjera obijesne vožnje u blizini škole, na sastanku je zaključeno kako je neophodno pristupiti izradi projektne dokumentacije za gradnju kružnog toka koji bi bio izgrađen na mjestu sadašnjeg raskrižja.

Uz navedeno, sudionici jučerašnjeg sastanka obišli su kompletnu dionicu lokalne ceste od škole u Donjoj Blatnici do križanja sa magistralnom cestom M17.4 u Gornjoj Blatnici. Tijekom obilaska posebna pozornost posvećena je tzv. Bojčića strani uz koju se veže sanacija površinskog kopa rudnika i ostalim mjestima na ovoj dionici koja su označena prioritetnim, a razgovarano je i o dinamici nastavka realizacije sanacije kolnika ceste obuhvaćene drugom fazom.

Tijekom obilaska razgovarano je i o ostalim planiranim projektima vezanim za Donju i Gornju Blatnicu, kao i o realiziranim projektima.